Cercar en aquest blog

divendres, 22 de juliol del 2011

Coves de Benifallet

Coves de Benifallet



Les Coves de Benifallet, o de l'Aumediella, es troben a uns 6 km.
al sud del poble, per l'antiga carretera de Tortosa. Tot i que la gent del poble sempre havia conegut l'existència de les coves, els espeòlegs del Centre d'Espeleologia de Gràcia no van estudiar-les fins l'any 1968. 
En total, les coves que formen aquest conjunt d'avencs són: la cova Meravelles; L'avenc del Sifò; la cova d'en E. Marigot; la cova de l'Aumediella Gran; la cova del Dos i l'avenc del Cataclisme. D'aquestes, cal destacar la Cova Meravelles i la Cova del Dos, per ser les dos que estan obertes al públic en l'actualitat, tot i que no estan obertes en la seua totalitat.

La cova Meravelles
Té un recorregut total de 510 metres, amb uns 9,82 metres de desnivell. Destaca per la seva quantitat i qualitat de concrecions, especialment les excèntriques. El lent degoteig de les aigües d'infiltració, carregades de carbonats en dissolució, va donant lloc a fascinants  i curioses formacions, a voltes estrambòtiques, a partir de les quals hom pot deixar anar la imaginació... A més de les clàssiques estalactites i estalagmites, a la cavitat s'hi troba un gran nombre d'altres formacions d'estructura variada com són les columnes, colades, banderes, macarrons, gours i, sobretot, les excèntriques, sorprenents estructures que semblen desobeir la llei de la gravetat.
La cova del Dos
Té un recorregut de 253 metres i un desnivell de 12 metres. Sortint de la Cova E.Marigot i continuant pel sender que ressegueix les cavitats, trobem, a uns 40 m., les dues boques que té aquesta cavitat (d'aquí el seu nom). Als set metres de recorregut, i després de superar un petit relleix, desemboquem en una gran sala amb abundància de concrecions totalment inactives i en procés de descalcificació. Cal destacar unes columnes situades a l'esquerra de la sala i les "banderes". 
Informació trobada a www.viulebre.com
Les dues coves a visitar estan ben senyalitzades i s’ofereixen visites guiades tot l’any. 

Jo hi vaig anar no fa gaire temps són excepcionals. Us deixo unes quantes fotografies que  ens van deixar  fer molt amablement  i excepcionalment i sense flash
Moltes gràcies.