Cercar en aquest blog

dissabte, 18 de juny del 2011

Un petit tast de llibres per per aquest estiu

¡Es un libro!


Títol: ¡Es un libro!
Autor: Lane Smith
Il·lustrador: Lane Smith
Edició: Océano Travesía, 2010
Edat: de 3 a 8
Temàtica:


RESSENYA
=========

Océano Travesía presenta una aposta divertida i alhora tan realista que fins i tot espanta, es tracta d’una història on un ruc i un mico comparteixen una estona de lectura però ho fan amb diferents suports, l’un amb un llibre i l’altre amb el seu ordinador portàtil.

El ruc que representa la modernitat descarrega una bateria de preguntes al mico sobre el funcionament del ‘llibre’, “com ajustes la pàgina? Serveix com a bloc? Envia missatges? Twiteja? Té Wi-Fi?” el mico amb una paciència de sant va contestant una a una a totes les preguntes: No, no, no... no us perdeu la il•lustració que l’autor ha dibuixat per representar la pregunta sobre el ratolí, és divertidíssima!


Cansat ja de tanta pregunta, el mico planta el llibre davant dels nassos al seu insistent company, i aquí cal traure’ns el barret davant l’autor per la seva tria, un fragment d’un clàssic entre els clàssics ‘L’illa del tresor’ de Sir Robert Louis Stevenson. D’entrada el primer impuls del ruc és sintetitzar el text amb abreviacions d’aquestes que sovint resulten gairebé impossibles de llegir i emoticones, però acte seguit, la curiositat és superior a ell i queda abduït per la lectura fins al punt que s’apodera del llibre aconseguint que el pacient mico arribi als límits de la seva paciència i decideixo marxar a la biblioteca a buscar-ne un altre.

Les il•lustracions d’aquest àlbum són tan senzilles com efectistes, pàgines que respiren i no abusen de floritures, en el vídeo que han realitzat en a versió original del llibre s’aprecia l’expressivitat aconseguida en els personatges, sobretot en el mico. Es una història molt ben trobada que fa riure i al mateix temps convida a reflexionar sobre la importància del llibre físic, un autèntic clam en defensa del paper al qual dono total suport, ja que per més tecnologies que puguin aparèixer, per als incondicionals del llibre-llibre, el plaer de passar les pàgines, el tacte del paper i l’olor d’un llibre mai no podran ser substituïts per una pantalla.


 

 

El pirata bo i l'Illa dels Imperfectes



Títol: El pirata bo i l'Illa dels Imperfectes
Autor: Joan Llongueras
Il·lustrador: Joan Puig
Edició: Edicions del Pirata, 2011
Edat: de 8 a 10
Temàtica:


RESSENYA
=========
L’editorial Edicions del Pirata ens presenta la segona història d’aquest particular pirata, el jove Eric, un pirata bo, que després de recórrer un munt d’aventures per aconseguir convertir els terribles Capità Bocanegra i la Lola Matallops (per ser exactes, els seus pares) en pirates bons ara ens presenta una nova odissea que portarà a tota la tripulació de l’Estrella de Mar a l’Illa dels Imperfectes.

Per què desapareixen els avis? Hi tenen res a veure el governador Malapeça i el capità Barbaverda? Una nova aventura de l’Eric, amb la que es posa de manifest la importància de l’amistat, el treball cooperatiu i la solidaritat entre les persones, i mostra que no hem de basar-nos en les aparences a l’hora de jutjar algú, i és que ningú no és perfecte.

Una història narrada amb ritme, amb notes d’humor i escrita amb un llenguatge planer que permet que no es trenqui la lectura per falta de comprensió, i esdevé una magnífica elecció per a lectors de 8 a 10 anys que gaudeixin amb les aventures i la pirateria. Joan Llongueras sap com escriure per seduir al seu públic, els seus llibres són peces imprescindibles per motivar la lectura.

Bona mostra d’això és el fet que aquest títol va ser seleccionat a ‘La llança’ d’Òmnium Cultural com la millor selecció en la categoria de llibre infantil.

Un altre valor afegit són les il•lustracions amb les que Joan Puig ha il•lustrat les seves pàgines, realitzades en la mateixa línia que el text, si us plau, no us perdeu la pàgina 35, a veure a qui us recorda el governador Malapeça? A mi em va fer pensar en un altre ‘governador bastant malapeça’...

En resum, una història divertida i ben treballada, amb un text molt adient i unes il•lustracions de qualitat, acabat amb un treball d’edició molt acurat per part d’Edicions del Pirata, si no l’heu regalat, anoteu-lo a la llista de pendents de comprar i llegir.





El pez rojo

Títol: El pez rojo
Autor: Taeeun Yoo
Il·lustrador: Taeeun Yoo
Edició: Faktoría K de Libros, 2011
Edat: de 6 a 8
Temàtica:

RESSENYA
=========
L’avi d’en Ramiro era l’encarregat d’una biblioteca molt antiga que hi havia enmig del bosc. Un dia, en Ramiro va acompanyar al seu avi i s’emportà amb ell al seu amic el peixet vermell. Era la primera vegada que el nen entrava a la biblioteca i estava enlluernat per aquelles enormes sales plenes de llibres. Va mirar a totes i cadascuna de les prestatgeries i no va deixar ni un sol racó sense explorar...

És possible que un peix desaparegui dins un llibre? És possible que un nen se submergeixi en un llibre per a salvar a un peix? Aquest treball presenta una història situada en un punt eteri en la frontera que separa realitat i ficció, amb una cuidada edició i preciosa proposta estètica, amb tonalitats ocres a base de tintes i ploma, on destaquen les pinzellades vermelles dels elements que centren l’atenció de la història. Són il·lustracions estimulants que pràcticament no necessiten paraules. És, precisament, en el moment més emocionant de l’aventura, quan prescindeix del text i el relat es plasma únicament amb imatges.

Taeeun Yoo utilitza recursos cinematogràfics combinant en una mateixa imatge diverses seqüències d’una mateixa escena, i desenvolupa magistralment l’efecte de fer caure al protagonista -i amb ell al lector- dins del propi llibre, i fascina l’ús que fa de la llum i les ombres en les seves il·lustracions, la imatge de la làmpada il·luminant una immensa prestatgeria és senzillament fantàstica.

Una crida al poder de la imaginació i a la importància dels llibres que ens ajuden a estimular-la amb les històries que contenen, una llança en favor de la literatura infantil com un dels tresors més grans dels que podem gaudir. El pez rojo és una joia que no pot faltar a cap biblioteca i és una magnífica fórmula per introduir els infants en la literatura, una fantàstica opció per les seves magnífiques il·lustracions que capten l’atenció dels nens, per la breu extensió de text que permet fer-ne la lectura sense massa pauses i amb una gran estimulació de la pròpia imaginació, doncs una part de la història ens la suggereixen les imatges però haurà de ser cada lector el qui la defineixi.

Aquest és el primer dels sis llibres que ha publicat la il·lustradora coreano-americana Taeeun Yoo, i que ens arriba gràcies a la Factoría K de libros , veient-ne el resultat, sincerament espero que no sigui l’últim.




Recomanacions  trobades al bloc Al·lots, El petit príncep.
Ressenyes de Llibres Infantils i Juvenils