Cercar en aquest blog

diumenge, 13 de març del 2011

Els terratrèmols

        El diari Avui del diumenge, informa del terratrèmol  al Japó:

Des del gran sisme de divendres, de magnitud 8,9 a l'escala Richter, s'han succeït més de 150 rèpliques de més o menys intensitat. Una de les més fortes, de magnitud 6, es va produir a un quart d'onze de la nit (a un quart de tres de la tarda d'ahir, hora catalana) a la costa de Fukushima (nord-est del Japó), la província on es troba la central nuclear que va registrar una explosió hores abans. Deu minuts després, un altre sisme, de 4,8 graus, va sacsejar la costa de Miyagi.


Aquest vídeo de TV3  del programa  Quèquicom, explica com es produeix un terratrèmol.

El reporter Miquel Piris investiga amb Xavier Goula de l’Institut Geològic de Catalunya (IGC) si es podria repetir un terratrèmol com el que l’any 1428 va matar més de 1000 persones a Catalunya.
Piris també posa a prova un sismògraf del Institut Jaume Almera CSIC provocant petits “terratrèmols”: primer ho fa amb una explosió de 250 quilos de goma dos; continua amb una excavadora perforant el sol i acaba pegant salts al costat de l’aparell per comprovar si també els registra. Les explicacions són del sismòleg Jordi Díaz.
Al plató, Marc Boada explica com serà el planeta terra d’aquí 250 milions d’anys.





A la viquipèdia explica com es produeix un tsunami. Us deixo l'enllaç: http://ca.wikipedia.org/wiki/Tsunami.