Cercar en aquest blog

diumenge, 20 de febrer del 2011

El xoriguer (Falco tinnunculus)


Xoriguer

Xoriguer d'Ivars d'Urgell (Pla d'Urgell)

Xoriguer d'Ivars d'Urgell (Pla d'Urgell)

Xoriguer de Preixana (Urgell)



El  xoriguer comú (Falco tinnunculus) és un rapinyaire que pertany al gènere Falco de la família Falconidae

És força freqüent i és fàcil d'observar i de distingir-lo per la seva manera de volar quan caça, quedant gairebé parat cara al vent, a poca alçada i batent ràpidament les ales com un helicòpter (el que s'anomena fer l'aleta ) en llocs oberts mentre observa el terra buscant preses petites que captura llençant-s'hi en picat. 

Fonamentalment menja petits mamífers (com ara ratolins i musaranyes), insectes grans i alguns rèptils i petits ocells. La majoria de les parelles ponen al maig, i arriben a bon terme de 4 a 5 polls.

A Catalunya és especialment abundant a les planes de ponent (entre el Segrià i la Segarra), al Camp de Tarragona, a la zona costanera de l'Alt Empordà i en alguns llocs del Pirineu, en zones d'alta muntanya entre el Pallars Sobirà i la Vall d'Aran i a la plana de la Cerdanya.




El xoriguer

Tʼhas allunyat tant i tant, 
xoriguer de roges ales,
que has esdevingut
una pinça oberta
en la cartolina
de color blau cel.

 

Un llibre recomanat:

En Roger i el xoriguer

Martí i Bertran, Pere, (aut.)
Villamuza Manso, Noemí, (il.)
Editorial Barcanova, S.A.
1ª ed., 1ª imp.(03/2009)
56 páginas; 20x13 cm
Idiomas: Catalán
ISBN: 8448924738 ISBN-13: 9788448924737
Encuadernación: Rústica con solapas
Colección: Sopa de llibres

    En Roger i el xoriguer. El protagonista és un nen de vuit anys que té un oncle veterinari molt aficionat als ocells. En una de les estades a ca l'oncle podrà veure'l en acció davant d'un xoriguer -un petit rapinyaire- que un pagès ha trobat ferit. En Roger, que de gran també vol ser veterinari, assisteix al moment màgic en què el seu oncle treu el xoriguer del sac per a examinar-lo i queda impressionat per la mirada trista de l'au. I aquí comença la connexió d'en Roger amb l'animal, que durarà mentre s'està amb l'oncle, ajudant-lo a alimentar l'ocell i veient com, a poc a poc, es va recuperant. Quan, acabades les vacances, en Roger ha de tornar a casa seva, el seu oncle li promet que dintre d'uns mesos, quan l'ocell estigui a punt, podrà assistir al seu alliberament.