Cercar en aquest blog

dijous, 17 de febrer de 2011

Apidae borinot comú (Bombus terrestris)



Insecte de l’hivern

Es caracteritza per tenir el final de l'abdomen de color blanc i per ser un borinot de mida molt gran. La reina fa de 2 a 2,7 cm de llarg mentre que les obreres fan d'1,5 a 2 cm.

Pot volar fins a 13 km del seu niu però normalment la distància es redueix a fins 5 km.

El borinot comú (Bombus terrestris) forma colònies a sota terra aprofitant caus de ratolins i arriben a  més d’un metre de fondària (podeu construir un cau per borinots amb una caixa  enterrada  tapada amb pedres i un tub connectat a l’exterior, posar una malla per que no entrin altres visitants com ratolins o alguna serp).
La reina comença la seva activitat ben aviat, cap al març (a vegades si fa bon temps podeu veure reines inclòs al febrer) quan troba un lloc idoni (un cau) comença a posar ous fertilitzats que corresponen a femelles obreres (les reines poden escollir el sexe de la seva descendència i si es reina o obrera) que al cap d’unes setmanes treballaran per la colònia, aquesta pot arribar a tenir fins a centenars d’individus. Més endavant la reina posa ous no fecundats que donaran lloc a mascles. 

Al arribar la tardor la darrera generació produeix noves reines joves que fan la còpula amb els mascles, les obreres i mascles moren  abans de l’hivern i només queden les reines fecundades que hivernen i cap el març surten a la recerca d’un lloc per niar. Hi ha moltes espècies de borinots, la més comuna a les nostres contrades és el borinot comú.

El so que emeten és degut a la vibració del músculs alars que fan pujar la temperatura corporal fins a 30 graus (pensem que  comencen a volar al febrer i fa una mica de fred). Per altra banda els borinots són utilitzats freqüentment com a pol•linitzadors de cultius com per exemple els tomàquets, de fet venen “kits” amb varis exemplars de reines, obreres i mascles per cultius intensius (hivernacles especialment) el seu ús  es deu a què tenen algunes avantatges sobre les abelles, ja que són més grans i treballen més hores, per tant visiten més flors (de 20 a 30 per minut), són menys selectius i treballen a menors temperatures.
Informació de Viquipèdia i de CISTUS


                                                                 BORINOT
                                                                     Vestit
                                                                 d'un or cansat
                                                                 canta les hores
                                                                 de les flors

                                                                 vell borinot
                                                                 que véns
                                                                 a veure què llegeixo

                                                                                          Albert Ràfols-Casamada