Cercar en aquest blog

dimarts, 15 de febrer de 2011

Blauet (Alcedo atthis)



És el més acolorit d'entre els ocells aquàtics,  nidifica en forats excavats en talussos terrosos vora l'aigua i és força sensible a l'estat dels corrents fluvials i masses d'aigua.

La coloració és de les més vistoses i cridaneres de l'avifauna catalana i consisteix fonamentalment en un contrast entre el dors turquesa i el dessota rogenc amb la gola blanca. El bec és negre i les potes que no presenten escates dures són vermelles.

El seu aspecte és rodanxó rematat per un bec extraordinàriament llarg i punxegut, amb ales arrodonides i cua molt curta. La seua morfologia  aerodinàmica està especialment capacitada per a penetrar rabent a l'aigua des d'una certa altura per tal de caure de forma precisa sobre peixos i diversos animalons aquàtics. El bec robust i poderós, i en forma de punyal, constitueix una eina fonamental en el procés, perfectament adient per a penetrar l'aigua sense resistència i alhora immobilitzar fermament les esmunyedisses preses.

És un ocell solitari i d'hàbits discrets, que es posa en branquillons o canyissos marjalencs que pengin sobre l'aigua, des d'on albira les possibles preses.
Vol ràpid i rectilini, amb rapidíssims batecs d'ales. Vola a baixa altura sobre les aigües bo i mostrant el turquesa del dors i el blau de la cua del carpó, de manera que sembla que deixi una estela blava. Aleshores emet un so agut i baix, poc audible, però tanmateix molt característic.
Hiverna regularment als Països Catalans.

S'alimenta fonamentalment de peixos i alevins i, en menys mesura, d'artròpodes aquàtics i llurs larves.

És un ocell no gaire abundant com a reproductor als Països Catalans i que sembla que en els darrers anys ha sofert una acusada davallada, no gens aliena al grau de contaminació de les aigües i al paral·lel ús de pesticides.
En talussos terrosos excava una galeria profunda (de fins a un metre de longitud) acabada en una cambra més ampla, majoritàriament vora l'aigua, on pot fer dues postes anyals.

Tot i que hi ha una població reproductora i probablement sedèntaria arreu dels Països Catalans, és en l'època de pas quan és més abundant, essent llavors quan es pot observar allunyada dels corrents fluvials.