Cercar en aquest blog

dissabte, 1 de febrer del 2014

Llibres.....

 

L'amic fredolic

 

Editorial: La Galera, Sense Mots
Autor: Xavier Blanch
Il·lustrador: Francesc Rovira
Any: 1999

Edat aproximada: Primers lectors
Tipus: Conte sense paraules
Temes: La cura dels animals, el fred, la solidaritat, l'amistat
  • És hivern, fa un fred terrible i a fora neva. Dins de casa un nen juga amb el baf que entela les finestres i de sobte un ocellet pica el vidre. Amb el consentiment del pare el deixen entrar perquè pugui sopar i passar la nit al costat del radiador. L'endemà al matí decideix sortir i, al vespre, tornar a entrar.
  • Aquesta rutina es repetirà uns dies fins que arriba una nit i l'ocellet no apareix. La família, ben preocupada, decideix anar-lo a buscar al carrer. El troben ferit d'una ala i la visita d'un veterinari li salva la vida. A partir de llavors, nen i ocell seran inseparables.
  • Les il·lustracions de Francesc Rovira, tant a tota pàgina com en format vinyeta, estan molt cuidades i descriuen perfectament la història sense necessitat d'haver-hi de posar cap mot.

 Quan l'avi era petit

 
Editorial: Takatuka
Autora: Lilli Messina
Il·lustradora: Lilli Messina
Any: 2013
Edat aproximada: Cicle inicial
Tipus: Àlbum il·lustrat
Temes: El pas del temps, les relacions intergeneracionals
  • Quan l'avi era petit, les coses eren molt diferents de com són ara. La llet venia directament de la vaca, tot el que es veia per la finestra era verd, la gent es coneixia els uns als altres... El nét segueix amb molt d'interès tot el que l'avi li explica, però clar, són de dues generacions molt diferents i ell ho interpreta a la seva manera. El final, potser sorprenent, posa les coses a lloc i ens fa adonar que hi ha aspectes que perduren malgrat els anys.
  • Una bonica història plena d'humor i tendresa que apropa els infants al món dels adults i viceversa. Mitjançant les il·lustracions grosses i expressives i alhora divertides, s'acaba d'arrodonir la màgica relació que mantenen infants i ancians.  

 

 La Lola Vola, i altres històries horripilants

 
Editorial: Takatuka
Autor: Wilfried Von Bredow
Il·lustradora: Anke Khul
Any: 2009, primera edició en català: 2013
Edat aproximada: Cicle mitjà, Cicle superior
Tipus: Contes il·lustrats absurds
Temes: L'humor
  • La Lola és una nena que va en bicicleta a tot drap. No fa cas dels consells de la mare, i es passa semàfors en vermell i envesteix tot i tothom qui se li posa per davant. Tot el barri està atemorit per la diabòlica Lola. Però, com acabarà la història? Us asseguro que és ben sorprenent.
  • Juntament amb la Lola apareixen altres historietes curtes on l'humor i el surrealisme hi tenen un paper cabdal. Podem trobar-hi La història d'en Lluc i la televisió (que ens recorda a Dahl), La bella Anna Helena, l'Enric el Terrible, El quarto d'en Mauri, La Lisa sense dents o De com es va perdre en Valentí.
  • Destaca la voluntat de l'autor (i de la traductora) d'explicar les historietes en vers, aconseguint rimes senzilles però alhora divertides que acaben d'arrodonir el llibre.

 

 Cornèlius i el rebost d'impossibles

Recomanacions trobades al bloc Descobrint LIJ