Cercar en aquest blog

dilluns, 20 de febrer del 2012

Pinotxo, 130 anys







L’autor del conte es deia Carlo Lorenzini però va signar el llibre com a Carlo Collod, l’any 1881 va crear: Le avventure di Pinocchio.

Les aventures del titella de fusta apareixien cada setmana en format fulletó en un diari infantil anomenat Giornale dei Bambini, dirigit per Ferdinando Martini.

 En aquest diari, les aventures de Pinotxo apareixien sota el títol Historia d’un Burattino (Història d’una joguina). Els fulletons en els diaris eren una forma molt popular a l’època de publicar històries per capítols i així despertar l’interés del públic. La primera vegada que va aparèixer el personatge  fou el 7 de Juliol de l' any 1881. Les aventures del ninot de fusta van tenir un èxit tan gran que l’any 1883 va ser publicat per l’editorial Felipe Piaggi un volum que recollia totes les històries publicades al Giornale dei Bambini d’en Pinotxo.

Ha estat un dels contes més populars de tots els temps, i tot i no considerar-se com un conte clàssic o de tradició oral, s’ha fet un lloc en les prestatgeries de contes de tot el món; traduint-se així a més de 260 idiomes i dialectes, editat unes 187 vegades, se n’han fet pel·lícules, sèries de televisió, sèries de dibuixos animats i representacions teatrals
Les  il·lustracions  de sota són les originals de la primera edició de l’obra de Pinotxo de l’any 1883, fetes per Enrico Mazantti.


   



 El passat dia 7 de juliol de l’any 2011 
el conte de Pinotxo va complir 130 anys.

A la Toscana trobareu un parc temàtic dedicat al personatge de Pinotxo.

Especial Carnestoltes 2012

 

 Quan es van celebrar els 125 anys, CHILIAS, 

va preparar moltes activitats us en deixo unes quantes: 

  Per saber-ne més:

                                                 Entreteniments 

 

Per fer un Pinotxo articulat!

                                          http://www.diba.es/chilias/especials/pinotxo/manualitat2.asp 

             

Moltes il·lustracions

Per celebrar els 130 anys, una exposició, us deixo un enllaç per si en voleu gaudir d'unes quantes.

                                                            50 artistes per Pinotxo