Cercar en aquest blog

dimarts, 7 de febrer del 2012

1r cartell de la 1a Vitrallada de Santa Maria


Xavi Miret disenyador del cartell









El dissabte dia 4 de febrer es va presentar a la Cafeteria El Campanar, el 1r cartell de la 1a Vitrallada a la  col·legiata  de Santa Maria, que  tindrà lloc dins la primera quinzena del mes d'agost.

L'objectiu de la Vitrallada és donar a conèixer els vitralls de la col·legiata de Santa Maria, uns dels millors conjunts artístics de tot Catalunya.


 L'església de Santa Maria 
 
Al segle XI es va començar a construir la primera església al turó del coll de les Savines, just darrere l’Ajuntament. El temple, edificat entre els segles XIV i XV, constitueix un exponent important de gòtic català.


L’altar major està presidit per l’escultura romànica de la Verge bruna del coll de les Savines, patrona de la ciutat, feta de fusta durant el segle XIII. Cal destacar que el retaule dedicat a sant Llorenç és l’únic que no va desaparèixer durant el període de la Guerra Civil.


Part del conjunt escultòric dels sepulcres historiats s‘atribueix a Jordi de Déu, destacat escultor esclau, d’origen grec, comprat probablement a Marsella per mercaders catalans, que treballà a Cervera entre els anys 1379 i 1382.

El campanar, del mateix estil que el de la Seu de Lleida, conté sis campanes que alguna  vegada encara es fan voltar a mà; cadascuna té un nom i un so diferent de la resta. La més antiga, la Seny Major, està ubicada a la mateixa línia del rellotge (magnífica peça de rellotgeria monumental).
Els vitralls presten abundant llum al temple els vitralls de colors dissenyats per Colí de Maraia l’any 1413. Els havia concebut dividits en tres zones en les quals es relatava la vida de Jesús des de l’Anunciació a la Verge fins a l’aparició del Senyor a Sant Tomàs. Actualment només es conserven una part dels vitralls. La rosassa de la porta nord és de la mateixa època.
Santa Maria de Cervera és una església gòtica amb importants elements romànics del seu origen.

Cronologia de l'església de Santa Maria de Cervera.
  • 1026: Primer document referent a Cervera.
  • segle XI: Construcció de la primera església al turó del coll de les Savines.
  • segle XIV: S'havia construït la capçalera i la major part de les naus de Santa Maria. Inici de la construcció del campanar. Es cisellen els tres sepulcres historiats.
  • segle XVI: Es modela la pila baptismal. Es construeix la cripta sota l'altar Major.
  • segle XVIII: Es construeix el retaule del Santíssim Misteri i el santoral del reracor de l'altar major. Reedificació de l'església del Santíssim.
  • 1821: Es donen per acabades les obres de la porta principal de Santa Maria (se substitueix l'antic tancament, en estat ruinós des de l'últim quart del segle XVIII) i la reconstrucció de l'últim tram de volta i l'enllosat del sòl.
  • 1922: Construcció del conjunt de l'altar major dedicat a la Verge del Coll de les Savines.
  • 1936-1938: La revolta bèl·lica destrueix la major part de l'obra escultòrica i pictòrica de la Parròquia.
  • 2000: Inici de les obres de restauració del temple.

Informació trobada a Viquipèdia, Lo carranquer, i C. Bonet