Cercar en aquest blog

dijous, 8 de desembre del 2011

Claude Monet

Viatge interactiu per l’obra de Monet, si cliqueu el quadre de Monet prodreu entrar en l'obra pictòrica de Claude Monet.





BIOGRAFIA DE MONET:

Claude Oscar Monet va néixer l'any 1840 en una família de comerciants a París. Al cap de pocs temps, tota la família es va traslladar a Le Havre, on el jove Monet va pintar dibuixos i caricatures.

L'any 1856 va entrar com a aprenent artístic en l'estudi de Jacques- François Ochard per desenvolupar el seu talent i un any mes tard va conèixer Eugen Boudin, artista que pintava a plein-air i que influí en la seva obra fins al final. Sota les ordres de Boudin , Monet es va dedicar a pintar marines (paisatges marins, de platges....).

Al 1859 viatjà a París , va rebre una gran varietat d'impressions i visità l'Academie Suisse, una institució privada en la qual coincidí amb el pintor Camile Pissarro. El treball a l'estudi no el va satisfer, ja que va dedicar un major interès en la pintura a l'aire lliure (plein-air). Posteriorment es va relacionar amb Bazille , Renoi i Sisley, amb qui molt sovint sortia a pintar al bosc de Cahilly-en Biere, als voltants de Barbizon.

L'any 1870 se casà amb Camille Doncieux, que des de feia temps era la seva amant i amb la qual va tenir un fill. Tot i que gaudia de cert èxit, va patir grans dificultats econòmiques i aquest mateix any es va refugiar a Londres per fugir de la guerra franco-alemanya. Allí observà els paisatges dels anglesos Constable i Turner, dels quals en quedà molt impressionat per la lliure utilització dels colors... Allí també va conèixer al marxant Durand-Ruel, que posteriorment adquirí molts dels seus quadres.

Durant el següent any, Monet pintà a Holanda i desprès de que heretés una petita fortuna del seu pare, s'instal·là a Argentuil, on el van seguir Manet i Renoir per treballar conjuntament.

En l'any 1874 la primera vegada que exposava amb els seus companys, presentà Impressió, Sol Ixent, que proporcionà més tard el nom del moviment gràcies a la crítica de Louis Leroy.

Cada vegada més convençut que la pintura ha de captar la llum i no els volums, el dibuix i les línies, Monet es va dedicar a pintar sèries de quadres amb un mateix tema ( estació de St-Lazare, a París, la Catedral de Rouen, el Desglaç, els Nenúfars...) vist en diferents instants del dia i per això totalment diferents en cada versió.

Al 1881 s'instal·là definitivament a Giverny, prop de París, on creà una espècie de jardí flotant al costat del riu Eure, quan encara estava econòmicament bé. Allí va passar pintant els últims anys de la seva vida, fins la seva mort l'any 1926.

Gran Enciclopèdia Catalana
Volum 10. Barcelona 1977