Cercar en aquest blog

dijous, 6 d’octubre de 2011

Merla (Turdus merula)


Nom científic: Turdus merula.

Descripció: El mascle és de color negre amb el bec groc i té un cercle groguenc que envolta l'ull. Fa uns 25 cm de llarg.
La femella és de color marronós, amb tonalitats rogenques al pit.

Alimentació: Menja insectes, cucs de terra i fruites.

Reproducció: Fa el niu amb terra i tiges menudes.
La femella pon dues o tres vegades cada any entre 3 i 6 ous i els incuba entre 12 i 14 dies.
Els pollets marxen del niu als 12-13 dies, tot i que encara tenen dificultats per volar.

Hàbitat: Viu als boscos humits i també se la pot veure pels jardins de les ciutats.

Costums:
Camina i salta a batzegades. Quan sent el perill aixeca la seva cua. El seu cant és molt peculiar i apreciat pels humans.

Altres informacions:
Els adults acostumen a estar tot l'any en el mateix territori; d'aquesta manera coneixen molt bé on viuen i on troben menjar.



La Merla

Amb el bec
raig-de-sol
i el plomatge
negre al vol.
A tota hora
t’hem sentit.
De cantar
te’n fas un tip!
Lola Casas


CONVERSA DE MERLES 
 
Prop de casa, a l'alba, 
o ja en fosquejant, 
les merles conversen, 
conversen cantant. 
No n'entenc la parla, 
que és tota dolçor; 
però sé que és tendra 
i que té raó. 
Per al cant més íntim, 
vaga llum calgué, 
quan comença el dia, 
quan la nit ja ve. 
I el secret perdura, 
tendre i delicat, 
de les amoretes 
i de l'amistat. 

Josep Carner 



DITES SOBRE LES MERLES:

No serà Pasqua passada sense merla arribada.
Quan la merla canta i no plou, senyal d'aigua si Déu vol.
Quan la merla canta, la griva li diu: "Atipeu-vos, comare, que ja ha arribat l’estiu".
Dites trobades a www.angeldaban.com