Cercar en aquest blog

diumenge, 18 de setembre del 2011

La sega de l' Arròs del Delta

La sega de l'arròs abans i ara

"El segar era l’activitat més laboriosa de quantes es realitzaven als arrossars. Començava a l’agost amb els arrossos més primerencs i s’acabava quan es podia. Depenia dels temporals, de les dificultats i de la quantitat de gent disponible.

En el moment de segar es desplaçava al Delta gent de tota la Mediterrània. Colles i colles de segadors que arribaven amb el Carrilet, amb les bicicletes enganxades als suports que portaven els vagons fora; de vegades les bicicletes no cabien i les portaven en vagons de càrrega: era tot un espectacle. Masos, masets, casetes, barraques i, fins i tot, els pallers, s’omplien d’homes que venien a segar. El Delta es convertia en un formiguer de persones.

En la tasca de segar, cal nomenar la figura de l’aiguader que era el que portava l’aigua als segadors, ja que era una tasca dura i provocava molta deshidratació. Preferentment eren nens, dones o algun home gran.

Al segar, per evitar que l’aigua toqués les espigues, es deixaven els arrossars amb molt poca aigua i era possible, amb una mica d’habilitat, agafar trenques amb les mans, feina a la que es dedicaven amb molta cura, quasi bé tots els nens del poble".


Informació trobada a Festa.Catatalunya.cat

L'arròs ja està a punt de segar.


Ha començat la sega de l'arròs i les aus aprofiten per capturar insectes

Una segadora d'arròs.

De la segadora al remolc del tractor.




Edu3.cat     
                                               

Video trobat :http://www.edu3.cat/Edu3tv

 La festa de la Sega

El 2011 és un any especial per a la gent del Delta. Es compleixen 10 anys de la primera festa organitzada per commemorar els cicles de l’agricultura de l’arròs. Aquella primera festa de la plantada de l’any 2001, tot i que no va destacar per una gran afluència de gent, es va convertir en un homenatge al territori i als seus avantpassats que es mantindria any rera any.
Ja instal·lats de ple en el 2011, el 18 de setembre se celebra la Festa de la Sega. A les 10.00h. tindrà lloc la desfilada de carros i carretes direcció les barraques de Salvador, a les afores de Deltebre. Allà tindrà lloc la demostració de sega a l’estil tradicional. Primer ho faran els segadors experimentats i, després, els que vulguen iniciar-se en la matèria.
Un cop s’hagi segat l’arròs, els experts ensenyaran al públic una sèrie de tècniques relacionades amb la sega: batre a pota, erar, picar en cadup o envasar. Després tindrà lloc l’actuació de Quico el Celio, el Noi i el Mut de Ferreries i la colla sardanística i de jotes de Deltebre.
Per rematar la jornada, tindrà lloc un dinar popular al mateix lloc on es podrà degustar un menú fet amb productes de la terra com musclos a la marinera, recapte d’arròs, col i fesols, i ou ferrat amb baldana i samfaina. Acompanyat de pa, pastisset, begudes i cafès, per només 10 euros.
Per un dia semblarà que no han passat tants anys des que el Carrilet arribava al Delta ple de gent per començar la sega!

Autoria:Surtdecasa.cat