Cercar en aquest blog

dimarts, 23 d’agost de 2011

Martinet menut a l’Encanyissada (Delta de l'Ebre)

Estic a punt d'aixecar el vol

Nom científic: Ixobrychus minutus.

Família: Ardeids.

Descripció:
Ocell que fa uns 35 cm de llarg i uns 55 cm amb les ales obertes. Pesa al voltant de 150 g.
El mascle per sobre és de color negre verdós brillant i per sota és de color blanc marronós. Les ales són negres amb un gran taca clara. La femella és més marronosa.
El bec és llarg i groguenc.
Les potes són verdoses.
Durant l'estiu els adults tenen un plomall llarg i penjant.
Alimentació:
Menja peixos, granotes, gambes i insectes.

Reproducció:
Fa el niu amb joncs, arrels, tiges, herba i fulles entre la vegetació dels aiguamolls.
La femella pon entre 2 i 7 ous de color blanc amb uns tocs vermellosos. Els ous són incubats uns 18 dies; una setmana després de néixer els pollets comencen a sortir del niu. Volen al cap d'un mes.

Hàbitat:
Viu a les zones humides del litoral i a la vora de la part final dels grans rius, amb vegetació densa, ja sigui arbres o canyissars.

Costums:
Vola bastant baix, movent ràpidament les ales i planejant.
Es mou bàsicament a l'alba i al vespre. Costa de veure'l perquè és un ocell molt discret. Quan sent el perill s'estira i aixeca el bec com si fos una canya.

Altres informacions: 
Viu al voltant d'uns 10 anys.
Arriba amb la primavera i marxa al començament de la tardor. Hiverna a Àfrica.

 Informacio aconseguida al bloc Plantes i Animals del nostre entorn de xtec