Cercar en aquest blog

dimarts, 19 d’abril de 2011

Oreneta vulgar (Hirundo rustica)










Ordre: Passeriformes
Família: Hirundínids
Cas: Golondrina común
Ang: Swallow

Identificació: 19 cm. Té les parts superiors i el coll de color blau fosc metàl·lic, el front i la gola castanys rogencs i les pars inferiors blanquinoses. La cua és notablement forcada.

Hàbitat: Camp obert, conreat, amb masies, prats, basses, etc.

Alimentació: Menja una gran varietat d'insectes voladors, que captura mentre va volant a no gaire altura.

Repoducció: Generalment cria prop de l'home, a l'interior dels edificis, en estables, magatzems o golfes de granges i masies. Pon de 4 a 5 ous.

CostumsVola amb rapidesa, amb canvis constants de direcció. Li agrada volar sobre basses d'aigua on captura insectes o beu aigua.
Canta de manera contínua, ja sigui amb sons curts o un refilet llarguíssim.
Cap a finals d'estiu es reuneixen moltes orenetes i es fàcil veure-les parades sobre els fils elèctrics; es preparen per emigrar cap a l'Àfrica on passen l'hivern, tornant a inicis de primavera.

                                                                                                                                                     Informació trobada awww.xtec.cat/~fturmo 



   L'oreneta

Vola pel cel,
lleugera,
portant al bec
la primavera.
 
Lola Casas