Cercar en aquest blog

dimarts, 26 d’abril de 2011

Martinet ros (Ardeola ralloides)

Aus del Delta de l'Ebre

 Martinet ros





Descripció
Ocell que fa uns 49 cm de llargada i uns 80 cm amb les ales obertes. Pesa uns 300 g.
Pel dors es de color vermellós i per sota és blanc, excepte al pit que és marró daurat brillant.
El cap i el coll són de color marró groguenc, amb unes plomes vermelloses que pengen del clatell.
Les ales són blanques, tant per sobre com per sota i quan vola contrasten molt amb la resta del cos.
El bec és llarg, de color blavós amb la punta negra. Els ulls són grocs.
Les potes són de color rosa quan cria i verdoses la resta de l'any.

Alimentació

Menja insectes, cucs de terra, crustacis, granotes, mol·luscos i peixos petits.

Reproducció:
Fa el niu amb branquetes entre els esbarzers, tamarius o canyissos.
La femella pon entre 4 i 6 ous de color blau verdós clar que són incubats pels dos adults entre 22 i 24 dies.
Els pollets surten del niu al cap de 2 setmanes, tot i que comencen a volar cap d'unes 6 setmanes.

Hàbitat:
Viu a les zones humides del litoral i a la vora dels grans rius, amb vegetació abundant (canyissos, joncs, tamarius, salzes, ...). 

Costums:
Es passa llargues estones quiet, amb el cos recollit passant desapercebut entre la vegetació.
Vola amb força movent ràpidament les ales; quan vola té el coll recollit entre
les espatlles, les ales corbades i les potes estirades, més llargues que la cua.
És un ocell bastant solitari, tot i que conviu amb altres martinets, sobretot en època de cria.

Altres informacions: 
Tot i que hi ha martinets ros que migren cap a l'Àfrica, també n'hi ha que es queden tot l'any al Delta de l'Ebre.
Informació obtinguda de www.xtec.cat/~fturmo/