Cercar en aquest blog

dissabte, 12 de març de 2011

Les formigues ( Formicidae)

 Ja es a punt d'arribar  la primavera, alguns formiguers es comencen a destapar i acumulen la terra al voltant de l’entrada del formiguer. Concabella març 2011
Formiga treballant l'estiu 2010 a Guissona. S'haurà menjat aquest hivern la llavor?Les formigues són insectes himenòpters que pertanyen a la família dels formícids. Al món hi ha més de 12.000 espècies de formigues.
La formiga té aparell bucal mastegador i llepador, dues antenes i un abdomen allargat amb una part estreta anomenada cintura.
Les sis potes són llargues i primes.
Hi ha formigues negres i altres amb coloració vermellosa.
Les més petites fan uns 2 mm i les més grans 1-1′5 cm de llargada.
Hi ha formigues vegetarianes que s’alimenten de nèctar de les flors, de fulles i de llavors.
També hi ha formigues que mengen restes d’animals morts o excrecions líquides dels pugons.

Les formigues viuen en colònia dins del formiguer. Hi ha una reina, les obreres, les cries i els mascles.
La reina pon els ous. De l’ou surt la larva que passa per diversos estadis (3-6 segons les espècies). De la majoria dels quals naixeran les obreres.Les obreres s’encarreguen de totes les feines del formiguer; així, tenen cura dels ous i de les larves, de netejar i defensar el formiguer, d’anar a cercar i transportar el menjar que guarden a les cambres del formiguer.
Els mascles tenen ales, fecunden la reina i moren.
Tot el formiguer està organitzat per viure de manera social, on cada una de les formigues té la seva feina i col·labora amb la resta del grup.
Acostumen a comunicar-se mitjançant la secreció de feromones amb les que marquen el camí a seguir. Per això és habitual veure-les seguint una llarga filera que va des del lloc on agafen l’aliment fins a l’entrada del formiguer.

El formiguer és molt complex i té túnels, galeries i cambres comunicades amb l’exterior; quan arriba el fred tapen les entrades i resten protegides a l’interior; en arribar la primavera destapen les galeries i acumulen la terra al voltant de l’entrada.

Informació de la formiga de  Fauna i flora

LES FORMIGUES
Les
trafegueres,
bellugoses
i feineres,
que caminen en, arrepleguen
a l´ estiu

les
escadusseres
que han pispat
de les garberes;
les traginen
per dreceres
i les guarden
dintre el .

                    Àngels Garriga