Cercar en aquest blog

dimarts, 17 d’abril del 2012

SANT JORDI. 23 d'abril


Sant Jordi és el patró de Catalunya i en aquesta diada es celebra el dia de la Rosa i el Llibre.
Tots els carrers i places dels pobles i ciutats catalanes s’omplen de parades de llibres i roses. Tot i que no és un dia de festa laboral, la gent envaeix els carrers per passejar i viure aquesta jornada tan tradicional.
La tradició de regalar roses prové de l’Edat Mitjana. Al palau de la Generalitat s’obsequiava amb una rosa a les dones que assistien a missa a la capella de sant Jordi.
La rosa vermella, símbol de la passió, i l’espiga que l’acompanya, símbol de fertilitat, fa que sigui el millor obsequi per a la enamorada, però actualment també es regala a altres éssers estimats. Per altra banda, el 23 d’abril és el Dia Mundial del Llibre. Així doncs, a Catalunya, aquesta jornada esdevé el dia dels enamorats on els homes regalen una rosa a les seves parelles i les dones un llibre.



 
 
 LA LLEGENDA DE SANT JORDI:

Diu la llegenda...

... que per les terres de Montblanc hi vivia un Drac ferotge que tenia aterrida a tota la població de la comarca. El drac terrible portava anys devorant persones i remats sencers  de bestiar i ningú podia viure tranquil. Un dia el rei va decidir buscar una solució al problema: per poder portar una vida normal havien d’aconseguir que el drac no tingués gana i per això es va  decidir que cada dia oferirien a la bèstia una persona escollida a l’atzar i així la resta dels vilatans podrien viure  tranquils, almenys per aquella jornada.
La sort va voler que la primera víctima en sacrifici fos la filla del rei. La jove i bella princesa va entrar en desconsol, però també tot el poble que l’estimava i l’adorava i que varen demanar clemència al pare de la noia. Però el rei, fidel a les seves decisions, va acceptar el que l’atzar havia marcat i amb tota la seva pena va enviar a la seva estimada filla cap a la cova del drac, per al seu sacrifici.
Però de sobte, muntat en un cavall blanc, va aparèixer un cavaller. El seu nom era Jordi i venia a salvar a la Princesa i a tota la població de Montblanc. Va lluitar de la manera més heroica i valenta contra el drac i, finalment, va aconseguir travessar-lo amb la seva llarga llança. D’aquesta manera el cavaller no només va vèncer al drac, alliberant a tota la població d’aquell horror, sinó que també va salvar a la princesa d’una mort segura.
El rei, agraït, va oferir-li a la seva gentil filla en matrimoni, però el cavaller no va voler acceptar aquell honor. Va agafar el seu cavall blanc i va marxar.
Al cap d’uns dies, allà on el cavaller havia matat al drac, hi va néixer un roser de flors vermelles, com la sang del drac vençut.
 Informació trobada al bloc Sortir amb nens


Un poema de la diada de Sant Jordi:

LA DIADA DE SANT JORDI
(Joan Maragall)
La diada de Sant Jordi
és diada assenyalada
per les flors que hi ha al mercat
i l'olor que en fan els aires,
i les veus que van pel vent:
"Sant Jordi mata l'aranya".
L'aranya que ell va matar
tenia molt mala bava,
terenyinava les flors
i se'n xuclava la flaire,
i el mes d'abril era trist
i els nens i nenes ploraven.
(...)
Quan el Sant hagué passat
tot jardí se retornava:
per'xò cada any per Sant Jordi
és diada assenyalada
per les flors que hi ha al mercat
i l'olor que en fan els aires.
Un llibre per sant Jordi

  

Sant Jordi i el drac gandul

Autor:Kenneth Grahame 

Editorial: Estrella Polar

 Per a nens i nenes a partir de 8 anys

 Tothom coneix la llegendària victòria de Sant Jordi contra el drac , però,i si en realitat no va anar així?

Sant Jordi i el drac gandul, va ser adaptat al cinema per Walt Disney Pictures.

Text de contraportada
¿Què passaria si Sant Jordi s’hagués d’enfrontar a un drac convençut que dos no es barallen si un no vol? Des de la seva publicació el 1898, Sant Jordi i el drac gandul ha captivat joves i grans amb aquesta història d’un drac enamorat de la vida i la poesia, que vol demostrar que ningú pot ser discriminat només per ser diferent. Keneth Grahame és un dels grans escriptors per a joves en llengua anglesa.

ROSA DE SANT JORDI
Agafeu el paper Pinotxo de color vermell i el talleu creant fulles d’uns 30 o 35 cm. 

N’agafeu 6 o 7 i les col·loqueu una a sobre de l’altra. Comenceu a plegar-les com si volguéssim fer un acordió. Feu tants plecs com doni la llargada dels papers. 

Quan ja estigui tot plegat, agafeu el filferro que ens servirà per fer la tija. El plegueu just a la meitat del paper i el comenceu a enrotllar per tal que quedi fixat.

Retallem les voreres dels papers encara plegats.

Ara ja podem començar a obrir els “pètals” de la rosa. Obriu cada una de les parts com si fossin ventalls i després comenceu a separar les fulles de paper cap amunt.
Veureu com la rosa va prenent forma i volum. 

Per últim, preneu una mica de paper de color verd i folreu la tija de filferro (així ens quedarà molt més bonica i protegida).

 


Amb la rosa ben oberta, de sobte, semblarà que hagi arribat la primavera a casa vostra!!!
.




..
      
  

 

  
 
 
Confecció de flor trobada al bloc Sortir amb nens