El Paleolític a Catalunya:
Durant el Paleolític, l’home és un caçador-recol·lector; és un nòmada a la recerca d’animals per caçar i de fruits per recol·lectar, amb la finalitat d’alimentar el grup. Sovint es refugiava en coves ja que en aquest període la Terra viu els efectes de les glaciacions.
Cova de la Roca dels Bous, a Sant Llorenç de Montgai (Noguera)
El jaciment paleolític de la Roca dels Bous, a Sant Llorenç de Montgai (Noguera), ha posat en marxa una iniciativa pionera que afegeix l'iPad com a suport a les visites guiades. D'aquesta manera, els visitants poden fer un recorregut virtual pel jaciment arqueològic mitjançant l'ús de les tauletes electòniques d'Apple, que inclouen una sèrie de continguts per facilitar al públic les explicacions del guia i la comprensió del què està veient.
Entre els continguts disponibles a través de l'aplicació hi figuren un ampli catàleg de fotografies, vídeos, locucions i diverses animacions de realitat augmentada, segons explica l'ACN. Els clips aporten informació de com van viure els neandertals a la Roca dels Bous i il·lustren els procediments de com feien el foc, com fabricaven les eines, com s'ha format el paisatge de la cinglera o com s'ha pogut preservar el jaciment gràcies a les condicions geològiques de la zona, entre altres.
El jaciment, excavat per un equip de recerca del Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEPAP-UAB), s'ha obert aquest estiu al públic amb l'objectiu de difondre com era la vida dels neandertals que el van ocupar ara fa uns 50.000 anys i, alhora, per donar a conèixer la tasca dels arqueòlegs que l'estan excavant.
La iniciativa de sumar els iPads com a suport s'emmarca dins el projecte de museïtzació del jaciment, que ha aprofitat les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies.
Informació trobada al diari ARA
Cova del Barranc de Namperes (Alós de Balaguer)
Cova del Parco(Alòs de Balaguer)
Cova de Salgar (Alòs de Balaguer)
Coves d’Antona(Alòs de Balaguer)
Cova gran de Santa Linya (La Noguera)
Buscant aliments
Els primers éssers humans vivien de la caça, de la pesca i de la recol·lecció de plantes.
Els caçadors prehistòrics perseguien els grans ramats d'hervibors: rens, bisons, mamuts, cérvols, .... però també caçaven animals més petits com llebres, ocells.
Per caçar els animals, els paraven trampes i feien servir armes de pedra que ells mateixos fabricaven. Dels animals n'extreien la carn per menjat,la pell per fer-ne vestits i per construir les tendes, els ossos i les banyes per fer-ne eines, els tendons per fabricar cordes ....
Amb els arpons i amb els hams que feien amb els ossos o amb les banyes dels animals , pescaven en aigues de poca fondària.
També recollien els fruits que la natura els oferia (llavors, baies, arrels ...)
La vida dels caçadors
Quan els grups de caçadors es desplaçaven seguint els animals, s'instal·laven en campaments a l'aire lliure.
Durant l'estació freda trobaven aixopluc a les balmes de les roques o a l'interior de les coves. Aquestes els hi servien per a protegir-se tant del fred com dels animals salvatges o d'altres grups de caçadors. Com que no tenien un habitatge fix, diem que eren nòmades.
El descobriment del foc va significar un gran avenç. El foc va permetre coure els aliments i per tant, va contribuir a millorar enormement l'alimentació. Sabem que encenien foc fregant dues pedres o dos pals.
Amb el foc es podien escalfar a l'època freda, il·luminar l'interior de la cova, coure els aliments i protegir-se dels animals.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada