Cercar en aquest blog

diumenge, 20 de febrer del 2011

Abelles de la mel (Apis mellifica), bevent aigua a Alòs de Balaguer

Quina set!!!!

Nosaltres també beurem aigua fresqueta!!!!



Les abelles (Apis mellifica) formen una de les societats més complexes i ben organitzades que es coneixen. 

És un insecte himenòpter volador de la família dels àpids. Està emparentat amb la vespa i la formiga. Viu en ruscs i s'alimenta del nèctar de les flors, a partir del qual elabora la mel. També recol·lecta pol·len, destinat a la producció d'aliment per a les larves. Juga un paper molt important en la pol·linització de les plantes amb flors.
 
Les abelles tenen una llengua llarga, o glosa, que fan servir per a obtenir el nèctar de les flors. 

Posseeixen també petites antenes, formades per tretze segments en els mascles i dotze en les femelles. 

Tenen dos parells d'ales, el de darrere més petit. El segon parell de potes està adaptat per a la recol·lecció de pol·len, i l'apèndix de l'estómac es un fibló que usa per a defensar-se.

Existeixen prop de 16.000 espècies conegudes d'abelles, i s'estima que existeixen al voltant de 30.000 espècies en total. Les abelles poden ser solitàries o viure en grans comunitats de diversos tipus.

L'apicultura és la cria d'abelles, generalment per a l'obtenció de mel i d'altres productes apícoles, encara que a vegades l'objectiu pot ser la fecundació de conreus.

Són insectes que s’alimenten del nèctar i del pol·len que els ofereixen les flors, a les quals, a canvi, pol·linitzen. 

En el seu cos, al final de l’abdomen, presenten un fibló que poden clavar als seus enemics per tal de defensar-se. Quan això passa, el fibló es desprèn del cos de l’insecte, cosa que li provoca la mort.

En cada rusc viu una única reina, una femella fèrtil de la qual descendeixen tota la resta d’individus de la comunitat. Quan neix una altra reina es produeix una escissió ja que part de la comunitat abandona el rusc, juntament amb una de les reines, per formar una nova societat.

Les reines tenen una vida llarga, en comparació a la resta de castes, ja que pot viure entre tres i quatre anys.

Les obreres també són femelles, però estèrils, i s’encarreguen del manteniment del ruscs i de l’alimentació i de la cura de les larves. Amb el nèctar i el pol·len fabriquen la mel, mitjançant reaccions estomacals, la qual serveix per nodrir les larves. Amb el nèctar i el pol·len fabriquen la mel que utilitzen per alimentar les larves. Acostumen a viure entre un i dos mesos.

Els abellots apareixen a la primavera. Són els mascles i la seva funció és la de fecundar a la reina. Això, la fecundació de la reina, té lloc durant l’anomenat vol nupcial en el qual només un abellot aconsegueix aparellar-se amb la reina. La resta d’abellots són eliminats per les obreres ja que no són útils per a la societat. De fet tenen una vida molt curta ja que només viuen un quants dies.

Cada primavera, la meitat de les abelles del rusc i una reina abandonen la seva llar, per construir una nova colònia, un nou rusc.

Informació de xtec 


                                                                

     A una abella
 
Gentil abella brunzent,
avionet de jugueta,
que vas volant per la pleta
dins l’espai que t’obri el vent.
Si te besa el sol ardent,
brilles com joia daurada,
imatge clarificada
de l’amor d’humana arrel,
perquè fas dolça la mel
i tens aspra la picada
     Victorià Ramis d’Ayreflor