Cercar en aquest blog

dimecres, 12 de gener del 2011

El Voltor Comú (Gyps fulvus)

El diumenge 2 de gener, acabat d'estrenar l'any la primera sortida al Montsec de Rúbies (Institut Cartogràfic de Catalunya) , em va  dónar la possibilitat de contemplar un espectacle meravellós de la natura.
No només les  parets imponents del  Montsec, enlluernades pel sol matiner , tot un espectacle de llum, de silenci i majestuositat. 

Hi havia una colla de nius de voltors, en vaig poder veure uns 50  que van anar passant (principalment de ponent a llevant) i uns quants d'ells van baixar als nius portant material per a aquests

També em va alegrar el dia l’observació d’uns voltors, en concret una parella que treballaven en la construcció d’un niu, és gratificant començar l’any nou amb la il·lusió d’un lligam i de portar una vida nova a la família.
 

Imponent el voltor al vol, amb les ales esteses i ben carregat de branques pel niu i amb el rerefons del cingle.
  
 














Imponent voltor amb les ales esteses
                           


Els voltors

Nien en els cingles de les muntanyes. El niu no és molt elaborat, comença la seva construcció un parell de setmanes abans de la posta. Algunes parelles prefereixen niar soles, altres en colònies que poden comptar amb centenars d'elles. 
La niuada usual és d'un ou. La incubació es pren uns 55 dies i és efectuada pels dos pares. 

Els colomins volen per primera vegada al voltant dels 135 dies de nascuts.
La incubació es pren uns 55 dies i és efectuada pels dos pares. Els colomins volen per primera vegada al voltant dels 135 dies de nascuts.
Poden aconseguir una longitud de 95 a 110 cm.
Les ales tenen una extensió de 2.6 metres. El pes és de 6.2 a 8.5 kg.


1 comentari:

Montse ha dit...

Felicitats Teresa per aquestes boniques imatges.
Quina sort poder-ho veure en directe.