Cercar en aquest blog

dimecres, 6 de març del 2013

Com triar un llibre









Aquest article que he trobat al bloc de Boolino  m'ha semblat molt interessant per compartir-lo. Escrit per Ade Cabo.
Aquest article està dedicat a tots els pares i mares que volen que els seus fills llegeixin... i a tots els llibreters que els ajuden amb la seva experiència a què això sigui una realitat.
Si, per temps o lloc, no teniu oportunitat d'anar a una llibreria especialitzada en llibres infantils i juvenils on el llibreter pot aconsellar de manera molt individualitzada, seguiu aquestes idees a veure si us serveixen de guia o ajuda.
En primer lloc, el que nosaltres fem és pensar en la persona o personeta a la que anem a regalar el llibre, és mogut? És tranquil? ¿Li agrada jugar? ¿Riu? ¿Dorm bé? I en segon lloc, en la seva edat. A partir d'aquí hi ha altres criteris que també són importants tenir en compte.

Per a nens de 0 a 2 anys
Si el lector és un nadó de 0 a 1 any, encertareu amb un llibre de roba, de bany, amb mossegador... La idea és que el nadó es familiaritzi amb el llibre, amb un format llibre.
Com ens explica Gemma Lluch: "En una primera etapa, fins als sis mesos, el primer llibre dels nens és la cara, el cos, la veu dels seus pares, la musicalitat de la llengua materna que els dóna l'entrada en una cultura. Encara que no entenguin el ritme de les paraules, sí que els agrada el ritme, la música o el reconeixement de la veu i de les sensacions agradables que els proporcionen la cadència de les paraules. A partir dels sis mesos, els nadons s’asseuen, enfoquen la seva mirada i paren atenció, assenyalen allò què els interessa; [...] deixen de ser bebès [...] hi ha la correspondència entre les imatges que veuen i les paraules que les descriuen."
A partir d'un any podeu regalar els llibres de cartró, en petit format perquè el nen pugui agafar-los sense problema, amb textures o formes, llibres amb sons. La temàtica en general no importa, encara que els animals i el món que els envolta predominen entre els petits llibres.
Els llibres amb rimes, cançons de bressol i cançons populars també solen agradar als petits. Aquí, a més, fem partícip a la família que pot cantar i mirar el llibre amb ells.

Per a nens de 3 a 6 anys
Entre tres i sis anys, ja són persones amb un cert vocabulari i amb un gran desig per aprendre coses noves. "Gaudeixen dels jocs amb lletres i números i comencen l’aprenentatge de l'escriptura. Identifiquen les bones històries i trien les seves lectures." Per això, podem regalar algun llibre amb un argument i estructura literària, sempre pensant que un adult estarà al costat del nen.
Els llibres amb pestanyes o pop-up senzills els sorprenen. L'àlbum il·lustrat comença a ser un regal ideal, sempre pensant que ha de tenir una història que li agradi al nen que ja és un pre-lector. Els llibres d'abecedaris serveixen per començar a identificar les lletres i que comencin a intentar llegir ells sols.

Per a nens de 7 a 8 anys
A partir de sis anys, la seva curiositat és major, la fantasia i la realitat són dues coses properes per a ells. "Experimenten temors per situacions difícils i inesperades i per allò sobrenatural, que els aterreix i els atrau alhora. Comprenen l'estructura cronològica de les històries."
Els àlbums il·lustrats segueixen sent una bona opció però amb una mica més de text. D'altra banda, com comencen a llegir, es pot pensar en un format més novel·la infantil on ells comencin a llegir sols "cap endins". Comencen a llegir les seves primeres novel·les. Els llibres d'endevinalles, embarbussaments o refranys també són un bon regal.

8-9 anys en endavant
A partir de vuit anys, ja els hi podem donar-los l'oportunitat de ser lectors individuals, podem regalar novel·les infantils amb temes que els agradin: misteri, bruixes, detectius, princeses, etc. No podem oblidar els còmics, sempre és una bona opció de regal i a més ara els tenim per diferents nivells lectors.
Un llibre de coneixement interessant també és una bona opció per a un nen curiós a qui li puguin motivar certs aspectes de la ciència o la història, per exemple.

Amb onze i més
La cosa pot ser més complicada, ja entren factors més de gustos, temps disponible, capacitat, etc., però el més fàcil i tornant al principi, és pensar en el nen, en allò que li agrada. Són lectors autònoms, independents que trien els seus textos més per l'argument que per la imatge.

Fuente: LLUCH, G. Cómo seleccionar libros para niños y jóvenes. Gijón: Trea, 2010. 
Trobat a Boolino. Imatge a google.